Zaadplanten Kern angiospermen
Claden_1   monocots
   
Domein Eukaryota Whittaker & Margulis
Supergroep Archaeplastida (Plantae) Adl et al.
Rijk Viridiplantae Cavalier-Smith
Subrijk Streptobionta Kenrick & Crane
Superstam Embryophyta Engler
Stam Magnoliophyta Cronquist, Takht. & W. Zimm. ex Reveal
Orde Asparagales Link
Familie Asparagaceae Juss.
Subfamilie Scilloideae Burnett
Tak Hyacintheae Dumort.
Subtak Massoniinae Bentham & Hooker f.
Geslacht Eucomis L'Hér.
Soort grimshawii G.D.Duncan & Zonneveld

Inleiding

Tijdens onze reis door Lesotho en de Drakensbergen vertelde onze reisleidster Elsa Pooley op 16 januari dat we die dag de kans hadden om een pas ontdekte Eucomis te vinden.
Een Eucomis die door John Grimshaw was ontdekt in Tiffendell, Oost Kaap.
Stel je een natte grasachtige vlakte voor met een heel gevarieerde flora.Kniphofia caulescens Grote velden met Kniphofia caulescens en K. northiae. Overigens valt de bloeitijd van Kniphofia northiae al in november december. We vonden maar 1 bloeiend exemplaar.
Ook vonden we daar prachtige exemplaren van Wurmbea elatior.Eucomis schijffii 3
En daar tussen dus ook Eucomis grimshawii. Een lage Eucomis  en als Elsa Pooley ons niet had ingelicht dat hadden we misschien wel aan jonge planten van Eucomis schijffii gedacht alhoewel het verschil toch wel duidelijk is.

John Grimshaw's Garden Diary

Op de blogspot (http://johngrimshawsgardendiary.blogspot.com/search?q=eucomis+grimshawii) van John Grimshaw vond ik onderstaand op 14 december 2009 geplaatste artikel, door mij vertaald in het Nederlands:

Het nieuwste online nummer van het tijdschrift Plant systematiek en evolutie omvat het document door Ben Zonneveld en Graham Duncan:

'Genoom gegevens van Eucomis L'Her. (Hyacinthaceae, daarna Eucomidaceae, inmiddels Asparagaceae) en een beschrijving van de nieuwe soort Eucomis grimshawii G D  Duncan & Zonneveld '. Men vindt het online op: http://www.springerlink.com/content/p15q504182v6r573/fulltext.pdf

 
Kniphofia northiae
Wurmbea elatior
Hoewel de naam niet strikt is gepubliceerd totdat deze verschijnt in het gedrukte tijdschrift (begin volgend jaar), is dit de eerste openbare aankondiging van de naam en de ontdekking van Eucomis grimshawii - spannend nieuws voor mij!

Het geslacht Eucomis wordt alleen gevonden in Zuid-Afrika van de West-Kaap (E. regia) naar Malawi (E. zambesiaca), maar vooral in Zuid-Afrika. Zonneveld & Duncan erkennen twaalf soorten, waarvan een aantal (zoals E. bicolor en E. comosa, bekende gecultiveerde planten zijn van met een mooie bloeiwijze in onze zomerse tuinen. Eucomis grimshawii, zou echter nooit geen prijzen winnen voor schoonheid, omdat het de kleinste en het minst aantrekkelijke lid van het geslacht is. Ze is kort (8-10 cm hoog), met een bloeiwijze van groene bloemen die onder een kuif van slappe schutbladen schuilen.

 

Ze werd gevonden op een Alpine Garden Society reis naar de Drakensbergen in januari 2002, en groeit in vochtige grond tussen grote pollen Kniphofia caulescens, net onder het enige Zuid-Afrikaanse skigebied, Tiffindell, op ongeveer 2700 m. Tijdens de tour hadden we al een aantal Eucomis soorten gezien: E. autumnalis, E. bicolor, E. humilis, en E. schijffii. Ze komt niet overeen met een van hen, maar leek het dichtst bij de soorten van grote hoogte: E. schijffii. Maar die heeft paars getinte bladeren, bloemen en schutbladeren, terwijl de Tiffindell plant helemaal groen is. Ze heeft ook geen andere overeenkomsten met andere soorten, noch kon er iets worden gevonden in de literatuur daaromtrent.

 

Habitat Berkheya purpurea
Eucomis grimshawii 2

Zaden werden voor mij later dat jaar verzameld. De zaailingen bleken erg moeilijk om op te kweken, maar een bloeide in de zomer van 2008. Dit maakte een vergelijking van deze plant mogelijk met andere soorten, waaronder E. schijffii, en er werd een tabel van karakters opgesteld om te laten zien hoe ze verschillen. Dit overtuigde me er van dat het een heel ander soort was. Graham Duncan van Kirstenbosch Botanical Garden was het hier mee eens en wortels die naar Ben Zonneveld in Leiden werden opgestuurd toonden aan dat de soort een nucleair DNA had dat verschilde van andere soorten. Ongeveer een jaar geleden was Cameron McMaster in de omgeving van Tiffindell en hij werd door Graham gevraagd om naar deze plant te zoeken. Hij vond ze daar en een van zijn exemplaren vormt nu het type-exemplaar, bewaard in het herbarium in Kirstenbosch. Ik ben zeer vereerd dat men deze plant naar mij heeft vernoemd. 

John Grimshaw

Naschrift

Wij hebben die plant daar – in flinke aantallen - dus ook gevonden.
Zoals u in de titel van dit artikel ziet gebruik ik de familienaam Asparagaceae.
De taxonomie is gebaseerd op de APG IV